Pizza Fiorentina - Η μαγεία είναι στον κρόκο! | MyPizza Project

Pizza Fiorentina - Η μαγεία είναι στον κρόκο!

...

από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο | Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Αυτή την πίτσα δεν την έφαγα για πρώτη φορά ούτε στην Ιταλία, ούτε σε κάποια ψαγμένη πιτσαρία. Την έφαγα σε πιτσαρία-αλυσίδα στη γαστρονομικά φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Την Αγγλία.

Σαν φοιτητής λοιπόν λίγο μετά το 2000, πήγαινα συχνά-πυκνά με την παρέα μου στην αλυσίδα Pizza Express. Δεν μπορώ να πω ότι έχω πολλές αναμνήσεις από το φαγητό εκεί, εκτός από μία: την Pizza Fiorentina, με το αυγό κότας ελευθέρας βοσκής! Θυμάμαι ακόμα να μου τρέχουν κυριολεκτικά τα σάλια τη στιγμή που έσπαγα τον μελάτο κρόκο και αυτός άπλωνε αργά πάνω στο σπανάκι!

Όταν άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με την υπόθεση σπιτική πίτσα, η Fiorentina ήταν μια από τις πρώτες πίτσες που έσπευσα να φτιάξω. Δεν μπορώ όμως να πω ότι το αποτέλεσμα ήταν αξιόλογο στις πρώτες μου προσπάθειες – μάλλον το αντίθετο! Το ασπράδι άπλωνε και ξεραινόταν στον φούρνο, ενώ το σωστό ψήσιμο του κρόκου είχε τις ίδιες πιθανότητες με το να κέρδιζα το τζόκερ!

Στην μετά MyPizza Slab εποχή τα πράγματα άλλαξαν, οι χρόνοι ψησίματος έπεσαν, τυποποιήθηκαν και με (πολύ) μεγάλη μου χαρά κατάφερα να αναβιώσω και να εξελίξω τη γεύση που θυμόμουν τόσο καλά από τα φοιτητικά μου χρόνια!

Σημειώστε ότι η συνταγή για την Pizza Fiorentina δεν είναι δύσκολη, αλλά προϋποθέτει ότι έχετε εξοικειωθεί με πιο απλές πίτσες, όπως η Pizza Μαργαρίτα.

Μετά από πολλές δοκιμές λοπόν, συγκέντρωσα και σας αποκαλύπτω με χαρά τα μυστικά για μια επιτυχημένη πίτσα Fiorentina:

  • Το σπανάκι πρέπει να είναι φρέσκο και πρέπει να το στεγνώσετε καλά. Το κατεψυγμένο σπανάκι δεν κάνει για πίτσα, γιατί "βγάζει" πολύ νερό.
  • Το σπανάκι δεν χρειάζεται ούτε ζεμάτισμα, ούτε βράσιμο. Μπαίνει ωμό! Ναι, ναι, μην φοβάστε, ούτε θα βγει σκληρό, ούτε θα βγάλει νερό πάνω στην πίτσα αν το έχετε στεγνώσει καλά. Η λίγη υγρασία του θα εξατμιστεί από την υψηλή θερμοκρασία του φούρνου.
  • Βάλτε μπόλικο σπανάκι! Μόλις μπει η πίτσα στο φούρνο και το σπανάκι εκτεθεί στις υψηλές θερμοκρασίες, ο όγκος του θα πέσει θεαματικά - μην το τσιγκουνευτείτε λοιπόν!
  • Το αυγό θα πρέπει μπει 2 λεπτά πριν βγάλετε την πίτσα σας. Θεωρώ ότι όλοι οι κάτοχοι του MyPizza Slab έχετε μάθει πλέον καλά το φούρνο σας και ξέρετε ακριβώς πόσα λεπτά χρειάζεται μια απλή pizza μαργαρίτα. Επομένως είστε σε θέση να υπολογίσετε ακριβώς στα πόσα λεπτά θα μπει το αυγό.
  • ΜΗΝ βάλετε ολόκληρο το αυγό. Για τους περισσότερους -εάν όχι όλους-, η γευστική χάρη του αυγού είναι στον κρόκο. Χωρίστε λοιπόν το ασπράδι από τον κρόκο και είστε έτοιμοι.
  • Η τοποθέτηση του αυγού θέλει προσοχή για να μη σκίσουμε τον εύθραυστο κρόκο. Βάλτε τον σε ένα μικρό ποτηράκι για να μπορέσετε να τον αδειάσετε πάνω στην πίτσα εύκολα, γρήγορα και με μία μόνο κίνηση.
  • Όταν έρθει η ώρα του αυγού, βγάλτε την πίτσα με το MyPizza Peel και κλείστε γρήγορα πάλι το φούρνο. Κάντε ένα βαθούλωμα στο κέντρο της -ανάμεσα στο σπανάκι- και αδειάστε το ποτηράκι με τον κρόκο εκεί. Επανατοποθετήστε την πίτσα στο φούρνο με γρήγορες κινήσεις για το τελείωμα του ψησίματος.
  • Αν η παρέα σας είναι σαν την δικιά μου και όλοι θέλουν αυγό, μπορείτε να κάνετε το κόλπο που κάναμε με τον Δημήτρη Παπαζημούρη, δημιουργό του Cucina Caruso, όταν μαγειρέψαμε μαζί. Φτιάξτε μία μεγάλη πίτσα με σπανάκι και ετοιμάστε αρκετούς κρόκους σε ξεχωριστά ποτηράκια. Μόλις έρθει η ώρα του αυγού, ανοίξτε πολλές μικρές τρύπες σε κάθε νοητό κομμάτι πίτσας και βάλτε εκεί έναν-έναν τους κρόκους. Έτσι, όταν κοπεί κάθε κομμάτι θα έχει το δικό του αυγό!

    Photo credit: Δημήτρης Παπαζημούρης

Τέλος, για την απόλυτη απογείωση της γεύσης, προτείνω ανεπιφύλακτα να έχετε προσθέσει πάνω στο σπανάκι κάποιο πικάντικο αλλαντικό. Δοκιμασμένες επιλογές για μερακλήδες είναι ο παστουρμάς και το σουτζούκι! Προσωπικά προτιμώ το σουτζούκι, το οποίο πριν το βάλω πάνω στην πίτσα το έχω περάσει από το τηγάνι χωρίς λάδι για να ψηθεί και να βγάλει τα λίπη του.

Tip!
Εάν είστε των πιο παραδοσιακών γεύσεων, μαζί με τη μοτσαρέλα μπορείτε να βάλετε μαζί και λίγη τριμμένη φέτα. Αυτό θα δώσει μια αλμύρα στο πιο ουδέτερο σπανάκι και μαζί με το αυγό θα κάνει την πίτσα ακόμα πιο εύγευστη.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Δείτε τη συνταγή

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν