Επιλέγοντας τη σωστή mozzarella | MyPizza Project

Επιλέγοντας τη σωστή mozzarella

...

από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο | Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά για τυρί μοτσαρέλα, τρεις τύποι είναι οι πιο δημοφιλείς. Η βουβαλίσια σε μορφή μπάλας μέσα σε νερό, η αγελαδινή (γνωστή και ως fior di latte) στην ίδια μορφή και τέλος η μοτσαρέλα σε μπλοκ (φρατζόλα). Πιάνοντάς τες απλά με το χέρι, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο ζουμερή είναι η κάθε μία, βασιζόμενοι απλά και μόνο στην υγρασία. Αυτό όσον αφορά εμάς και την παρασκευή πίτσας, μας ενδιαφέρει πολύ γιατί μια μαλακή και γεμάτη υγρασία μοτσαρέλα θα λιώσει και θα απλώσει καλύτερα ενώ ταυτόχρονα θα είναι και πιο ζουμερή και κατά την κατανάλωση! Ας δούμε τώρα τις επιμέρους διαφορές τους.

Η βουβαλίσια

Σκίζοντας μία μπάλα βουβαλίσιας μοτσαρέλας θα παρατηρήσετε ότι το εσωτερικό της είναι ΠΟΛΥ ζουμερό και πολύ μαλακό. Φτιάχνοντας μία pizza μαργαρίτα για να δοκιμάσουμε τη συμπεριφορά της, παρατηρήσαμε μετά το ψήσιμο πώς η πίτσα μας είχε από πάνω αρκετό υγρό. Αυτό δεν είναι θεμιτό, γιατί αυτό το υγρό θα μας πανιάσει την πίτσα αμέσως μόλις κοπεί.

Μοτσαρέλα σε μπλοκ

Προβληματισμένοι από την έντονη υγρασία πήγαμε στο μπλοκ που όντας πιο στεγνό δεν θα είχε το ίδιο πρόβλημα. Αφού ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία παρατήρησαμε ότι ναι μεν δεν είχε την ανεπιθύμητη υγρασία που είχε η pizza μαργαρίτα της βουβαλίσιας, άλλα όμως πήγαμε στο άλλο άκρο. Το τυρί (ενώ το χοντροτρίψαμε) δεν είχε απλώσει καλά, ενώ πριν προλάβει η καυτή πίτσα να πέσει σε θερμοκρασία βρώσιμου επιπέδου, η μοτσαρέλα είχε στερεοποιηθεί αρκετά, δίνοντας ένα σχετικά στεγνό αποτέλεσμα.

Fior di latte

Τέλος περάσαμε στην αγελαδινή μοτσαρέλα και αφού κάναμε τις δοκιμές μας και με αυτήν, παρατηρήσαμε το εξής: Η pizza είχε ελάχιστα έως καθόλου υγρά, ενώ τα σκισμένα κομματάκια της μοτσαρέλας που είχαμε απλώσει διάσπαρτα πάνω της, είχαν λιώσει και είχαν απλώσει και κάλυπταν όλη σχεδόν την επιφάνειά της.

Πριν καταλήξουμε σε ποιά προτείνουμε για την pizza σας, θα πρέπει να αναφερθούμε στην διαφορά κόστους του κάθε τύπου. Η βουβαλίσια είναι η πιο ακριβή, με τιμή σχεδόν διπλάσια της αγελαδινής, ενώ αυτή σε μορφή μπλοκ είναι σαφώς η φθηνότερη.

Έχοντας λοιπόν δοκιμάσει σε pizza μαργαρίτα και τους τρεις τύπους, αυτή που εμείς προτείνουμε είναι η αγελαδινή. Η μοτσαρέλα σε μπλοκ, ενώ έκανε μια αξιοπρεπή σπιτική μαργαρίτα, δεν μπορώ να πω πως θα σας ξετρελάνει. Η βουβαλίσια, ενώ αρχικά ήταν η πρώτη μου επιλογή θα πρέπει να ομολογήσω ότι για το επιπλέον κόστος που έχει, δεν κάνει τόση διαφορά ώστε να το δικαιολογεί.

Για αυτούς που θα ακολουθήσουν την πρόταση μας για την αγελαδινή, προτείνουμε να πειραματιστούν με μοτσαρέλα διαφορετικών εταιρειών και να επιλέξουν την πιο υγρή και ζουμερή μιας και η εμπειρία μας έδειξε πως δεν είναι όλες ίδιες.

Τέλος, για εσάς που θα θελήσετε να δοκιμάσετε τη βουβαλίσια και γενικότερα πολύ υγρές και ζουμερές μοτσαρέλες, σας προτείνουμε το εξής: όσο προετοιμάζετε τα υλικά σας, σε ένα πιάτο βάλτε χαρτί κουζίνας, σκίστε τη μοτσαρέλα και ακουμπήστε τα κομμάτια πάνω στο χαρτί για να απορροφηθεί η πλεονάζουσα υγρασία. Με αυτό τον τρόπο η pizza σας δεν θα συγκεντρώσει υγρά μετά το ψήσιμο.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν