Πως ψήνουμε τέλεια πίτσα σε BBQ υγραερίου; | MyPizza Project
🔥 Με την αγορά φούρνου Ooni, κερδίζεις το 10% σε πρώτες ύλες!

Πως ψήνουμε τέλεια πίτσα σε BBQ υγραερίου;

...

από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο | Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δεχόμαστε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αν μπορεί το MyPizza Slab να χρησιμοποιηθεί σε ψησταριά υγραερίου με καπάκι.

Η σύντομη απάντηση είναι: “Ναι, αλλά...”. Το “ναι” απαντάει ταυτόχρονα στο αν είναι ασφαλές για τη μαντεμένια πλάκα να μπει στο BBQ καθώς και στο αν μπορεί η πλάκα να ψήσει μία πίτσα μέσα σε αυτό. Το “αλλά”, αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει το ψήσιμο καθώς και το τελικό αποτέλεσμα που θα μας δώσει.

Ψήνοντας στο MyPizza Slab σε ηλεκτρικό φούρνο

Για να πετύχουμε τέλειο αποτέλεσμα στο σπιτικό μας φούρνο, βάζουμε το MyPizza Slab σε μια σχάρα ψηλά στο φούρνο και ρυθμίζουμε το φούρνο στο “αντιστάσεις πάνω-κάτω”. Με αυτόν τον τρόπο το MyPizza Slab θα ανεβάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία στην επιφάνεια του, αναλαμβάνοντας να ψήσει σωστά το κάτω μέρος της πίτσας. Ταυτόχρονα, η πάνω αντίσταση φροντίζει να ψήσει ωραία το πάνω μέρος της πίτσας.

Η ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών πηγών θερμότητας είναι που δίνει το σωστό ψήσιμο και από τις δύο πλευρές. Αν για κάποιο λόγο ένας φούρνος δεν αποδίδει όσο θα θέλαμε, επιστρατεύουμε τη χρήση του Grill που φροντίζει να δώσει ένα extra boost στο ψήσιμο της πάνω πλευράς.

Ψήνοντας στο MyPizza Slab σε BBQ υγραερίου

Πως θα μπορούσαμε να πετύχουμε την αντίστοιχη ισορροπία ψησίματος μεταξύ της πάνω και της κάτω πλευράς της πίτσας σε ένα BBQ υγραερίου;

Η πηγή θερμότητας σε μία ψησταριά υγραερίου βρίσκεται από κάτω από τη σχάρα που ψήνουμε. Έτσι λοιπόν, η απευθείας έκθεση στη φλόγα σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμική αγωγιμότητα του MyPizza Slab θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανέβει με ταχύτατο ρυθμό η θερμοκρασία της μαντεμένιας πλάκας.

Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η χρήση του MyPizza Thermometer προκειμένου η πλάκα να μην ξεπεράσει την επιθυμητή θερμοκρασία των περίπου 300-320 βαθμών Κελσίου. Αν η θερμοκρασία ανέβει περαιτέρω, πχ στους 400+, η κάτω πλευρά της πίτσας θα καεί ολοσχερώς σε 1-2 λεπτά (ναι, τόσο καλή δουλειά κάνει το MyPizza Slab!).

Αν τοποθετήσουμε την πίτσα μας όταν η πλάκα έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και την αφήσουμε να ψηθεί για 4 περίπου λεπτά θα διαπιστώσουμε ότι ενώ η πίτσα μας έχει ψηθεί ωραία από κάτω, από πάνω δεν έχει πάρει έντονο χρώμα και τα υλικά μας δεν έχουν ψηθεί και τόσο καλά.

Ο λόγος είναι απλός: το καπάκι του barbeque, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν μπορεί να συσσωρεύσει αρκετή θερμότητα στο εσωτερικό του, ώστε να καψαλίσει από πάνω την πίτσα, όπως η αντίσταση ενός ηλεκτρικού φούρνου.

Επιπλέον, το ψήσιμο της πάνω πλευράς της πίτσας μπορεί έχει μεγάλες αποκλίσεις από ψησταριά σε ψησταριά, καθώς η κάθε μια έχει:

  • διαφορετική θερμική ισχύ
  • διαφορετικό μέγεθος
  • διαφορετικό ύψος, πάχος και υλικό κατασκευής του καπακιού
  • διαφορετικό αριθμό καυστήρων
  • διαφορετική διάταξη καυστήρων

Επομένως, για να βρει κάποιος πως επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πηγών θερμότητας που θα δώσει σωστό και ομοιόμορφο ψήσιμο, θα χρειαστεί να πειραματιστεί με την ψησταριά που χρησιμοποιεί (συνεχίστε να διαβάζετε, φτάνουμε στο "ψητό"!).

Πως βελτιώνουμε το ψήσιμο της πάνω πλευράς;

Ας πάρουμε για παράδειγμα μία μεγάλη ψησταριά, με μεγάλη ισχύ και 4 κάθετους καυστήρες. Αν ανοίξουμε και τους 4 καυστήρες στο φουλ, η θερμοκρασία πάνω στην πλάκα θα ανέβει με ραγδαίους ρυθμούς, ξεπερνώντας γρήγορα την επιθυμητή και θα δυσκολευτουμε πολύ να την σταθεροποιήσουμε.

Επομένως, για να διατηρήσουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας της πλάκας και να μεγιστοποιήσουμε τη θερμότητα που διατηρείται στο καπάκι, θα πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά την ένταση των καυστήρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το MyPizza Slab και να ρυθμίσουμε στο φουλ τους υπόλοιπους.

Έτσι, θα μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ψήσιμο από πάνω, χωρίς να διατρέχουμε τον κίνδυνο να κάψουμε την πίτσα από κάτω.

Η ρύθμιση των καυστήρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω την πλάκα είναι αυτοί που θα καθορίσουν τη θερμοκρασία του MyPizza Slab καθώς και το συνολικό χρόνο ψησίματος της πίτσας. Επομένως, όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται η πίτσα στο BBQ σας για να πάρει χρώμα από πάνω, τόσο πιο χαμηλά θα πρέπει να τους ρυθμίσετε τους συγκεκριμένους καυστήρες.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελάχιστοποιήσουμε τις μεγάλες απώλειες θερμότητας που προκαλούνται όταν ανοίγουμε το καπάκι. Δεν το ανοίγουμε ποτέ άσκοπα και όταν χρειαστεί να το ανοίξουμε για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία ή να τοποθετήσουμε την πίτσα μας, αφήνουμε το μικρότερο δυνατό άνοιγμα!

TIP! Ένα από τα μυστικά όπλα για καλύτερο χρώμα στη ζύμη της πίτσας είναι να περνάτε με λίγο λάδι το cornicione της, είτε πριν βάλετε την πίτσα στο BBQ, είτε στα μισά του ψησίματος!

Αν ακολουθήσετε τη λογική πίσω από το παραπάνω παράδειγμα θα μπορέσετε να έχετε ένα πιο ισορροπημένο και ομοιόμορφο ψήσιμο φέρνοντας το τελικό αποτέλεσμα όλο και πιο κοντά σε αυτό που μας δίνει το ψήσιμο πάνω στο MyPizza Slab μέσα στον οικιακό φούρνο.

Τι κάνουμε αν αυτή η τεχνική δεν έχει καλά αποτελέσματα στο δικό μας BBQ;

Σε περίπτωση που δείτε πως αυτή η ισορροπία για να βρεθεί φτάνει να είναι εις βάρος του “σύντομου” χρόνου ψησίματος που αναζητούμε, ή αν απλά το BBQ σας δεν έχει τις προδιαγραφές για να κάνει το ψήσιμο που αναζητουμε, μην απελπίζεστε, σας έχουμε και άλλη λύση!

Παρότι η λύση αυτή είναι ελάχιστα πιο σύνθετη, έχει μακράν το καλύτερο αποτέλεσμα από όλες τις εναλλακτικές και έχει μάλιστα και ένα extra bonus:

Καταρχάς, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να φτιάξουμε τη ζύμη μας χρησιμοποιώντας την συνταγή για rustic pizza, η οποία περιέχει λάδι, ώστε βοηθήσουμε την pizza μας να αποκτήσει το εντονότερο δυνατό χρώμα.

Έχοντας σταθερά δυνατή φωτιά, προθερμαίνουμε τη μαντεμένια πλάκα, με κλειστό το καπάκι του BBQ. Xρησιμοποιούμε το MyPizza Thermometer για να παρακολουθούμε την θερμοκρασία του MyPizza Slab ανοίγοντας το καπάκι όσο λιγότερο γίνεται. Τοποθετούμε την πίτσα στην πλάκα όταν η θερμοκρασία επιφανείας φτάσει 300-320 βαθμούς.

Ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι.

Στα 3 λεπτά η πίτσα μας θα έχει ψηθεί σωστά από κάτω και θα έχει αποκτήσει ένα ωραία φουσκωμένο cornicione.

Το μόνο που χρειάζεται, είναι να τη μεταφέρουμε με το MyPizza Peel στο φούρνο της κουζίνας μας, όπου έχουμε αναμμένο (με ελάχιστη προθέρμανση) το grill στο φουλ!

Τοποθετούμε την πίτσα απευθείας στη σχάρα του φούρνου (όχι σε ταψί) στην υψηλότερη δυνατή θέση. Αφού την ψήσουμε για 30’’, την περιστρέφουμε 180 μοίρες και την ψήνουμε άλλα 30’’ (συνολικός χρόνος ψησίματος 1 λεπτό δηλαδή). Τρία λεπτά πάνω στη μαντεμένια πλάκα και 1 λεπτό στο Grill και το αποτέλεσμα έρχεται και αγγίζει πάλι αυτό της εκπληκτικής πίτσας επαγγελματικού επιπέδου που τόσα χρόνια σας έχουμε συνηθίσει!

Το bonus της διαδικασίας είναι πως με αυτό το workflow μπορείτε να φτιάχνετε πίτσες με ελάχιστη αναμονή για την επαναφορά της θερμοκρασίας του MyPizza Slab χάρις στην ένταση της φλόγας που βρίσκεται από κάτω του!

Δοκιμάστε, πειραματιστείτε με το barbeque σας και επιλέξτε το αποτέλεσμα και τη διαδικασία που προτιμάτε. Βγάλτε τη βαβούρα έξω από την κουζίνα, καθίστε παρέα με τους φίλους σας στο μπαλκόνι ή τον κήπο και απολαύστε τέλεια σπιτική πίτσα!

Καλο καλοκαίρι!

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν