Ζύμη για rustic pizza δίωρης ωρίμανσης | MyPizza Project
🔥 Με την αγορά φούρνου Ooni, κερδίζεις το 10% σε πρώτες ύλες!

Ζύμη για rustic pizza δίωρης ωρίμανσης

...

από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο

Για όσους δεν έχουν τον χρόνο ή τη δυνατότητα να φτιάξουν τη ζύμη rustic μακράς ωρίμανσης, ή έστω την εκδοχή με την 24ωρη ωρίμανση, προτείνουμε την παρακάτω προσαρμογή. Όχι, δεν θα έχει το ίδιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε ένταση γεύσης, ούτε σε υφή και κυψέλωση, αλλά μπορεί να γίνει γρήγορα! Αν σας αρέσει η συγκεκριμένη συνταγή μην επαναπαυθείτε, δοκιμάστε τη ζύμη rustic μακράς ωρίμανσης και δεν θα πιστεύετε την διαφορά! Σε συνδυασμό πάντα με ψήσιμο πάνω στο MyPizza Slab, θα σας ξετρελάνει!
Info
Υλικά
  • - 700 γραμμάρια αλεύρι Caputo Nuvola ή Caputo Pizzeria
  • - 7 γραμμάρια (2 κ.γ. γεμάτα) στιγμιαία μαγιά
  • - 22 γραμμάρια (1 1/2 κ.σ.) ζάχαρη
  • - 12 γραμμάρια (2 1/2 κ.γ. κοφτά) αλάτι ψιλό
  • - 60 ml (4,5 κ.σ.) ελαιόλαδο
  • - 390-435 ml χλιαρό νερό*
    * Για εύκολα διαχειρίσιμο και πιο τραγανό αποτέλεσμα βάλτε 390ml, ενώ για ένα πιο μαλακό και ζουμερό, αλλά πιο απαιτητικό στο ζύμωμα αποτέλεσμα, ανεβάστε την υγρασία σταδιακά έως 435ml.
Εκτέλεση

1

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφού ανακατέψουμε καλά προσθέτουμε τη μαγιά.

2

Σε διαφορετικό σκεύος, αναμειγνύουμε το λάδι με το χλιαρό νερό και κάνουμε μια τρύπα στη μέση του μείγματος με το αλεύρι.

3

Ρίχνουμε το λάδι με το νερό στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά.

4

Όσο ανακατεύουμε φροντίζουμε να μαζεύουμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και ζυμώνουμε καλά για περίπου 5'-10' έως ότου να γίνει λεία και αποκτήσει κάποια ελαστικότητα. Εάν κολλάει στα χέρια μας, τα λαδώνουμε ελαφρώς κατά το ζύμωμα.

5

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο θερμότερο σημείο της κουζίνας μας να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).

6

Με τη γροθιά μας, πατάμε τη ζύμη για να ξεφουσκώσει. Μετά τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια με ένα κόφτη ζύμης και σχηματίζουμε ομοιόμορφες μπάλες.

7

Τοποθετούμε τις μπάλες σε έναν αλευρωμένο δίσκο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί. Αν χρησιμοποιούμε κουτί ζύμης, βάζουμε μέσα σε αυτό τις μπάλες μας χωρίς αλεύρι και κλείνουμε το καπάκι.

8

Με μεγάλη προσοχή και με τη βοήθεια μιας εύκαμπτης σπάτουλας ζύμης, ξεκολλάμε τη ζύμη από το δίσκο και χωρίς να την σκάσουμε αρχίζουμε να την ανοίγουμε σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Αν οι ζύμες μας βρίσκονται σε κουτί ζύμης, αλευρώνουμε καλά όλες τις πλευρές της μπάλας μας, την ξεχωρίζουμε με έναν κόφτη και την σηκώνουμε προσεκτικά με τη σπάτουλά μας, φτυαρίζοντάς την από κάτω.

9

Για αυτή τη ζύμη μπορούμε να διαλέξουμε οποιαδήποτε μέθοδο ανοίγματος, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η χρήση του πλάστη θα "σκάσει" τις (πολλές και μεγάλες) φουσκάλες που καταφέραμε να δημιουργήσουμε.
Tip!
Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε κάδο mixer με το εξάρτημα της ζύμης (γάντζος). Μόλις η ζύμη βγει από τον κάδο καλό θα ήταν να τη ζυμώσουμε και λίγο με το χέρι για να βεβαιωθούμε πως είναι έτοιμη.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν