Γρήγορη ζύμη για pizza | MyPizza Project
🔥 Με την αγορά φούρνου Ooni, κερδίζεις το 10% σε πρώτες ύλες!

Γρήγορη ζύμη για pizza

...

από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο

Μία εύκολη και γρήγορη ζύμη, με ελάχιστη προαπαιτούμενη ωρίμανση, προσαρμοσμένη για άμεση χρήση. Δημιουργεί μία ιδιαίτερα τραγανή βάση και είναι ιδανική για άνοιγμα με πλάστη σε πολύ λεπτό πάχος.
Info
Υλικά
  • - 630 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • - 35 γραμμάρια (1,5 κ.σ.) μέλι
  • - 4,5 γραμμάρια (1,5 κ.γ. γεμάτο) στιγμιαία μαγιά
  • - 8 γραμμάρια (1 1/4 κ.γ. κοφτό) αλάτι ψιλό
  • - 45 ml (3,5 κ.σ.) ελαιόλαδο
  • - 360 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση

1

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και αφού ανακατέψουμε καλά προσθέτουμε τη μαγιά.

2

Σε διαφορετικό σκεύος, διαλύουμε το μέλι στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το λάδι.

3

Αφου κάνουμε μια τρύπα στη μέση του μείγματος, προσθέτουμε το νερό με το μέλι και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά. Όσο ανακατεύουμε φροντίζουμε να μαζεύουμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπολ.

4

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και ζυμώνουμε καλά για περίπου 5'-10' έως ότου να γίνει λεία και να αποκτήσει κάποια ελαστικότητα. Εάν κολλάει στα χέρια μας, τα αλευρώνουμε ελαφρώς κατά το ζύμωμα.

5

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεβράνη και την αφήνουμε στο θερμότερο σημείο της κουζίνας μας να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο (30'-60').

6

Με τη γροθιά μας, πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και δημιουργούμε 4 μπάλες.

7

Σε έναν αλευρωμένο δίσκο τοποθετούμε τις μπάλες και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15'.

8

Με μεγάλη προσοχή και με τη βοήθεια σπάτουλας ή κόφτη ζύμης, ξεκολλάμε τη ζύμη από το δίσκο και αρχίζουμε να την ανοίγουμε σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Τη ζύμη αυτή μπορούμε να την ανοίξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνική, άλλα εάν θέλουμε να γίνει super thin & cracker like, την ανοίγουμε με πλάστη για να γίνει πολύ πολύ λεπτή! Τέλος, κόβουμε την πλεονάζουσα ζύμη ώστε να καταλήξουμε με μία βάση όχι μεγαλύτερη από 35cm!
Tip!
Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε κάδο mixer με το εξάρτημα της ζύμης (γάντζος). Μόλις η ζύμη βγει από τον κάδο καλό θα ήταν να τη ζυμώσουμε και λίγο με το χέρι για να βεβαιωθούμε πως είναι έτοιμη.
Tip!
Εάν σας αρέσει η πολύ λεπτή ζύμη και θέλετε να ανοίξετε τα ζυμαράκια σας με πλάστη, χωρίστε την αρχική σας ζύμη σε 6 αντί για 4 μπάλες.
Tip!
Για να πετύχετε μία πιο τραγανή ζύμη μπορείτε αφού την ανοίξετε λεπτή με τον πλάστη, να την ψήσετε πάνω στο MyPizza Slab σκέτη για περίπου 1'. Αφού τη βγάλετε από το φούρνο, βάλτε τα υλικά σας από πάνω και επιστρέψτε τη στο φούρνο για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν