Αναδείξτε τα μανιτάρια στην pizza! | MyPizza Project
🔥 Με την αγορά φούρνου Ooni, κερδίζεις το 10% σε πρώτες ύλες!

Αναδείξτε τα μανιτάρια στην pizza!

...

από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο | Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Όσοι μας παρακολουθείτε καιρό θα έχετε διαπιστώσει ότι είμαστε υπέρμαχοι της πίτσας με λίγα, ποιοτικά υλικά ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα με ευδιάκριτες γεύσεις. Τα μανιτάρια είναι από τα πιό δημοφιλή toppings πίτσας αλλά παρότι είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, τις περισσότερες φορές είτε χάνονται, είτε αδικούνται. Παρακάτω θα βρείτε μικρά μυστικά για να αναδείξετε σωστά τα μανιτάρια πάνω στην pizza σας!

Μανιτάρια = νερό!

Τα κοινά, φρέσκα λευκά μανιτάρια (champignon) έχουν πάνω από 90% περιεκτικότητα σε νερό. Επιπλέον, η επιφάνειά τους είναι πορώδης, που σημαίνει ότι αν τα πλύνετε θα κατακρατήσουν κι άλλο νερό. Όταν λοιπόν τα τοποθετήσουμε πάνω στην pizza και μετά τη βάλουμε στο φούρνο, όλο αυτό το νερό θα βγει στην επιφάνειά της και μετά θα εισχωρήσει στην τραγανή βάση της, μουλιάζοντάς τη.

Δε βάζουμε ποτέ πάνω σε μια pizza πλυμμένα, φρέσκα μανιτάρια!

Τo αρχικό ζητούμενο λοιπόν είναι να περιορίσουμε το νερό που θα βγεί πάνω στην pizza. Σε πρώτη φάση, αυτό το επιτυγχάνουμε μη πλένοντας τα φρέσκα μανιτάρια με νερό, αλλά σκουπίζοντάς τα με χαρτί κουζίνας. Σε δεύτερη φάση, τα περνάμε με ελάχιστο λάδι στο τηγάνι για να τα κάνουμε να βγάλουν την αρχική τους υγρασία και ταυτόχρονα για να τα θωρακίσουμε.

Πως σωτάρουμε σωστά τα μανιτάρια για pizza

Χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στα εξής δύο σημεία:

  • Το πάχος. Τα μανιτάρια πρέπει να είναι κομμένα σε χοντρές φέτες για να μπορούν να στέκονται και να διατηρούν την γεύση τους
  • To σωτάρισμά. Βάλτε λίγο λάδι να κάψει, τοποθετήστε αραιά και σε μία στρωση τις φέτες πάνω στο τηγάνι και αλατοπιπερώστε. Όταν πάρουν χρώμα από κάτω γυρίστε τις μία μία ανάποδα μέχρι να ροδοκοκκινίσει και η άλλη τους πλευρά. Επιπλέον, μην ανακατεύετε κυκλικά όπως όταν σωτάρετε κρεμμύδια και μη βάζετε ποτέ πάνω από μια στρώση μανιτάρια γιατί έτσι δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν κρούστα!

Αρωματίζοντας τα μανιτάρια

Αν θέλετε να δώσετε πιο έντονο χαρακτήρα και να αναδείξετε καλύτερα τη γεύση τους, σωτάρετε για λίγο μπόλικο φρέσκο θυμάρι μαζί με μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδου και μετά απλώστε τα μανιτάρια πάνω στο θυμάρι (μόλις ψηθούν τα μανιτάρια αφαιρέστε το σκόρδο). Εναλλακτικά, μπορείτε να πειραματιστείτε βάζοντας αποξηραμένο κρεμμύδι σε flakes ή δενδρολίβανο αντί για θυμάρι.

Φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσέρβα;

Το φρέσκα μανιτάρια υπερέχουν με διαφορά καθώς τα κατεψυγμένα βγάζουν υπερβολικό νερό στο σωτάρισμα και θωρακίζονται δύσκολα, ενώ τα μανιτάρια κονσέρβας είναι...μανιτάρια κονσέρβας, με την ιδιόμορφη υφή και επίγευση.

Βοηθήστε τα να αναδειχθούν

Αν τα σωτάρετε και τα αρωματίσετε σωστά, τα μανιτάρια μπορούν να σταθούν άνετα σε μια pizza ακόμα και χωρίς αλλαντικό και γιατί όχι και μόνα τους. Στην παρακάτω συνταγή προσθέσαμε μόνο λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι το οποίο αφενός συνδυάζεται ωραία και αφ'εταίρου δίνει μια όμορφη χρωματική αντίθεση.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Δείτε τη συνταγή

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν