Ζύμη για αυθεντική ναπολιτάνικη pizza | MyPizza Project
NEO! Έως 19kg μόνο €4,90 Αθήνα | €6,90 Επαρχία! NEO! ΕΩΣ 19kg ΜΟΝΟ €4,90 ΑΘΗΝΑ | €6,90 ΕΠΑΡΧΙΑ! NEO! 📦 ΕΩΣ 19kg ΜΟΝΟ €4,90 ΑΘΗΝΑ | €6,90 ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕΣΩ BOX NOW!

Ζύμη για αυθεντική ναπολιτάνικη pizza

...

από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο

Κατά τους ειδικούς η αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα είναι η απόλυτη πίτσα και προϋποθέτει το αυθεντικό αλεύρι Caputo tipo-00. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι δεν έχει λάδι ή ζάχαρη και ως αποτέλεσμα η ψημένη ζύμη δεν παίρνει τόσο έντονο χρώμα όσο άλλες, ενώ η υφή παραμένει ιδιαίτερα μαλακή, ανάλαφρη και αφράτη. Όταν ψήνεται σε επαγγελματικό ξυλόφουρνο, ο pizzaiolo της δίνει το καψαλισμένο της χρώμα σηκώνοντάς την με το φτυάρι ψηλά μέσα στο θόλο για μερικά δευτερόλεπτα. Για να πάρει χρώμα στον οικιακό φούρνο ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε το MyPizza Slab στην ψηλότερη θέση του φούρνου ώστε να είναι πολύ κοντά στην πάνω αντίσταση.

Αν δεν έχετε ξαναφτιάξει pizza στο σπίτι σας συνιστούμε να ξεκινήσετε με την ζύμη για rustic pizza η οποία δίνει μακράν το καλύτερο αποτέλεσμα σε οικιακό φούρνο!
Info
Υλικά
  • - 675 γραμμάρια αλεύρι Caputo τύπου 00
  • - 8 γραμμάρια (2 1/4 κ.γ. γεμάτο) στιγμιαία μαγιά
  • - 11,5 γραμμάρια (2 1/4 κ.γ. κοφτό) αλάτι ψιλό
  • - 425 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση

1

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και αφού ανακατέψουμε καλά προσθέτουμε τη μαγιά.

2

Κάνουμε μία τρύπα στη μέση, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξει το αλεύρι όλο το νερό. Όσο ανακατεύουμε φροντίζουμε να μαζεύουμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπολ.

3

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και ζυμώνουμε καλά για περίπου 5'-10' έως ότου να γίνει λεία και αποκτήσει κάποια ελαστικότητα. Εάν κολλάει στα χέρια μας, τα αλευρώνουμε ελαφρώς κατά το ζύμωμα.

4

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και σχηματίζουμε το κάθε κομμάτι σε μπάλα.

5

Τοποθετούμε τις μπάλες σε ένα λαδωμένο ταψί (διατηρώντας κάποια απόσταση μεταξύ τους καθώς το μέγεθός τους θα διπλασιαστεί), ή ξεχωριστά σε λαδωμένα πλαστικά σκεύη ή zip-lock σακουλάκια.

6

Σκεπάζουμε το ταψί ή τα σκεύη με μεμβράνη ή καπάκι αντίστοιχα και τα βάζουμε στο ψυγείο να φουσκώσουν και να ωριμάσουν για τουλάχιστον 48 ώρες και έως 4 ημέρες.

Αφού ωριμάσουν οι μπάλες μας μπορούμε να τις φυλάξουμε όπως είναι στη κατάψυξη για μελλοντική χρήση! Για να επανέλθουν, αρκεί να τις βάλουμε αποβραδίς στο ψυγείο και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Μάθε περισσότερα

7

Δύο ώρες πριν φτιάξουμε τις πίτσες μας, βγάζουμε όσες μπάλες χρειαζόμαστε από το ψυγείο και τις μεταφέρουμε στον πάγκο μας.

8

Με τη γροθιά μας πατάμε κάθε μπάλα προς τα κάτω να ξεφουσκώσει και μαζεύουμε το ζυμαράκι προς το κέντρο σχηματίζοντας ξανά μια μπάλα.

9

Αλευρώνουμε ένα δίσκο και ακουμπάμε τις μπάλες μας, διατηρώντας για μία ακόμη φορά αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Αλευρώνουμε λίγο το πάνω μέρος της κάθε μπάλας, σκεπάζουμε το ταψί μας με μεμβράνη και το αφήνουμε εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου.

10

Μετά από 2 ώρες, οι μπάλες μας θα έχουν φουσκώσει και θα έχουν γίνει πολύ αφράτες και μαλακές.

11

Με μεγάλη προσοχή και με τη βοήθεια σπάτουλας ή κόφτη ζύμης, ξεκολλάμε τη ζύμη από το δίσκο και χωρίς να την 'σκάσουμε' αρχίζουμε να την ανοίγουμε σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Για αυτή τη ζύμη μπορούμε να διαλέξουμε οποιαδήποτε τεχνική ανοίγματος, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η χρήση του πλάστη θα σκάσει τις (πολλές και μεγάλες) φουσκάλες που καταφέραμε να δημιουργήσουμε.
Tip!
Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε κάδο mixer με το εξάρτημα της ζύμης (γάντζος). Μόλις η ζύμη βγει από τον κάδο καλό θα ήταν να τη ζυμώσουμε και λίγο με το χέρι για να βεβαιωθούμε πως είναι έτοιμη.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν