Πανεύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα, σε 3 ώρες! | MyPizza Project
NEO! Έως 19kg μόνο €4,90 Αθήνα | €6,90 Επαρχία! NEO! ΕΩΣ 19kg ΜΟΝΟ €4,90 ΑΘΗΝΑ | €6,90 ΕΠΑΡΧΙΑ! NEO! 📦 ΕΩΣ 19kg ΜΟΝΟ €4,90 ΑΘΗΝΑ | €6,90 ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕΣΩ BOX NOW!

Πανεύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα, σε 3 ώρες!

...

από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο

Αν το να απολαμβάνει κάποιος ξεροψημμένο, λαχταριστό ζεστό ψωμί αφού πρώτα έχει μοσχομυρίσει όλο το σπίτι σας φαντάζει ανέφικτο, τότε η συνταγή αυτή είναι για εσάς! Αποτελεί την απόλυτη απομυθοποίηση της δυσκολίας παρασκευής ψωμιού στο σπίτι αφού:
  • δε λερώνουμε καν τα χέρια μας, μιάς και δεν χρειάζεται ζύμωμα αλλά μόνο ανακάτεμα 4 υλικών (!),
  • η ετοιμασία της ζύμης απαιτεί το πολύ 10 λεπτά,
  • το ψωμί μας είναι έτοιμο σε (συνολικά) μόλις 3 ώρες!
Info
Υλικά
  • - 440 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • - 6 γραμμάρια στιγμιαία μαγιά
  • - 8 γραμμάρια αλάτι
  • - 330ml νερό χλιαρό προς ζεστό
Εκτέλεση

1

Ζυγίζουμε με ακρίβεια τα υλικά μας, ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

2

Ρίχνουμε και ανακατεύουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι και όλο μαζί το αδειάζουμε σταδιακά το μείγμα στο νερό ανακατεύοντας με το χερούλι μίας ξύλινης κουτάλας.

3

Ανακατεύουμε καλά μέχρι το αλεύρι να τραβήξει όλο το νερό και να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα (δε θα χρειαστεί περισσότερο από ένα λεπτό). Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά σε ένα ζεστό σημείο.

4

Όσο περιμένουμε, λαδώνουμε ελαφρώς το κρύο MyPizza Slab μας με λίγο χαρτί και μετά απλώνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνειά του.

5

Μετά τη μιάμιση ώρα η ζύμη μας θα πρέπει να έχει φουσκώσει και να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. Χρησιμοποιώντας το χερούλι της κουτάλας ανακατεύουμε τη ζύμη προκειμένου να την ξεφουσκώσουμε και αφού της ρίξουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και πάλι για να την ξεκολλήσουμε από το μπολ και την αδειάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο μας.

6

Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας προσθέτοντας λιγό αλεύρι και ακουμπάμε τη ζύμη πάνω στο αλευρωμένο MyPizza Slab. Σκοπός μας είναι η μπάλα να έχει όσο μικρότερη διάμετρο γίνεται για να έχει το τελικό μας προϊόν ύψος και να μην απλώσει πολύ.

7

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το ζυμάρι και το αφήνουμε να κάνει το δεύτερο φούσκωμα για άλλα 40 λεπτά. Για να μην κολλήσει η πετσέτα πάνω στη ζύμη μπορούμε να την αλευρώσουμε ελαφρώς πριν την ακουμπίσουμε πάνω στη ζύμη.

8

Στα μισά της αναμονής, ανάβουμε το φούρνο μας στον αέρα, στους 190 βαθμούς για να προθερμανθεί. Όταν περάσει και ο υπόλοιπος χρόνος, ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 40'.

9

Όταν είναι ψωμί μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το περνάμε με λίγο νεράκι από πάνω για να γυαλίσει. Πριν το απολαύσουμε, το αφήσουμε πάνω σε μία σχάρα να για να κρυώσει λίγο.
Tip!
Αν έχετε δυσκολία να βρείτε ένα ζεστό σημείο για να φουσκώσει η ζύμη, μπορείτε να ανάψετε το φώς του φούρνου και να τη βάλετε να φουσκώσει μέσα εκεί.
Tip!
Εάν έχετε ξυράφι για ψωμιά ή κάποια λεπίδα μπορείτε να χαράξετε την επιφάνεια του ψωμιού σε σχέδιο της αρεσκείας σας μετά το δέυτερο φούσκωμα, πριν το ψήσιμο. Έτσι θα του δώσετε μια άλλη, πιο ιδιαίτερη όψη.
Tip!
Εάν σας αρέσουν ψωμιά με σπόρια απο πάνω, στο βήμα 5 άντι για αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόρια της αρεσκείας σας για να βοηθήσουν να ξεκολλήσει η ζύμη και να ενισχύσουν τη γεύση και την όψη του .

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν