Το επόμενο βήμα στη σπιτική πίτσα: Παίζοντας με την φλόγα!

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τότε που γεννήθηκε το MyPizza Project, έχουμε εντρυφήσει στη θεωρία πίσω από το σωστό ψήσιμο της πίτσας και την έχουμε εφαρμόσει στον φούρνο του σπιτιού μας αλλάζοντας τη σπιτική πίτσα για πάντα!

Η αναζήτηση όμως δε σταμάτησε εκεί! Αναβαθμίσαμε τις συνταγές μας, βελτιώσαμε τις τεχνικές μας, καθώς και δώσαμε λύσεις σε θέματα που εσείς μας επισημάνατε, ανεβάζοντας το επίπεδο του τελικού προϊόντος!

Ποιο έμελλε να είναι το επόμενο βήμα λοιπόν;

Ο μόνος καλύτερος τρόπος από το ψήσιμο πίτσας πάνω στο MyPizza Slab  είναι το ψήσιμο με φωτιά. Το κάναμε και αυτό!

To παιχνίδι με τη φλόγα!

Όσο πετυχημένη και να είναι μία πίτσα ψημένη στο σπιτικό μας φούρνο (ναι ακόμα και αυτή που ψήνεται πάνω στο MyPizza Slab δεν μπορεί ποτέ να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με μία πίτσα που εκτίθεται σε ανοιχτή φωτιά κατά το ψήσιμο.

Η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία (βλέπε 500°C) δεν τρομάζει απλά την πίτσα, την “τρομοκρατεί”, με αποτέλεσμα ακόμα πιο έντονη κυψέλωση, μιας και πρώτα φουσκώνει το cornicione και πολύ αργότερα κάνει κρούστα λόγω του σύντομου χρόνου ψησίματος.

Η πίτσα μπορεί να ψηθεί σε μόλις 60” (ανάλογα με τα γούστα του καθενός) γεγονός που κάνει το τελικό αποτέλεσμα να φτάσει σε άλλη διάσταση!

Θεωρούμε ότι το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό που έχει μια πίτσα ψημένη σε φλόγα δεν είναι η κατά πολλούς ιδιαίτερη και ζουμερή υφή, αλλά η γεύση της! Κατα το ψήσιμο, οι μικρές φουσκάλες που έχουν σχηματιστεί από την ωρίμανση στο εξωτερικό της ζύμης, επειδή έχουν πολύ λεπτό περίβλημα, καίγονται, μαυρίζουν και δίνουν μία γεύση έντονη, πλούσια, συγκλονιστική!

Μέχρι πρότινος για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, θα έπρεπε να χτίσουμε έναν ξυλόφουρνο (αν είχαμε πού να τον βάλουμε) και να περιπλέξουμε τη διαδικασία του ψησίματος με μεγάλους χρόνους προθέρμανσης και την απρόβλεπτη αστάθεια της φωτιάς που βγάζει το ξύλο.

Ευτυχώς, όμως, ένα ζευγάρι από Σκώτια και Φιλανδία έδωσαν (όπως εμείς εδώ με το MyPizza Project) τη δική τους λύση στην ανάγκη για ποιοτική σπιτική πίτσα, αλλά με...φλόγα. Παρότι έχουν περάσει χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη τους προσπάθεια, μόλις φέτος καταφέραν να παρουσιάσουν κάτι πραγματικά καταπληκτικό!

Πρόκειται για έναν προσιτό, μικρό και φορητό φούρνο πίτσας που λειτουργεί με υγραέριο, ανεβάζοντας θερμοκρασίες έως 500°C και ψήνοντας (ή καλύτερα καψαλίζοντας) τελεία ναπολιτάνικη πίτσα σε χρόνους ξυλόφουρνου!

Τον Ooni Koda!Ο συγκεκριμένος μίνι φούρνος έρχεται συναρμολογημένος και είναι έτοιμος για χρήση. Ξεδιπλώνεις τα ποδαράκια του, σπρώχνεις την πλάκα ψησίματος στο εσωτερικό του, τον συνδέεις με μία φιάλη υγραερίου και είναι έτοιμος! Το μόνο που μένει να κάνεις είναι να πατήσεις το κουμπί ανάφλεξης και μόλις ανάψει να περιμένεις 15-20 λεπτά για να ανεβάσει θερμοκρασία (ναι, μόνο τόσο!).

Καλά όλα αυτά, αλλά η πίτσα που βγάζει τι λέει;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση με σιγουριά κάναμε οι ίδιοι τις δοκιμές μας και να τι συνέβη:Βάζοντας την πίτσα με το φτυάρι λίγο πιο μπροστά από τη φλόγα που βρίσκεται στο πίσω μέρος, καταλαβαίνει κανείς πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει γρήγορα! Η πλευρά της πίτσας που είναι κοντύτερα στη φωτιά αρχίζει να φουσκώνει σε δευτερόλεπτα και να παίρνει χρώμα, σηματοδοτώντας τη στιγμή για το πρώτο γύρισμα. Το ψήσιμο με φλόγα απαιτεί συχνό γύρισμα της πίτσας ούτως ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα σε κάθε πλευρά. Αφού λοιπόν κάνει η πίτσα έναν ολόκληρο κύκλο, είναι έτοιμη!

Et voilà!


Μόνο από την καψαλισμένη της όψη, ξέρεις ότι έχει γίνει κάτι μαγικό, κάτι αλλιώτικο! Το άρωμα της αρπαγμένης ζύμης σε προϊδεάζει για μια άλλη διάσταση γεύσης που επιβεβαιώνεται δοκιμάζοντας την!


Ο Koda ζυγίζει μόλις 9,3 κιλά και χάρη στις πολύ μικρές διαστάσεις του, πιάνει ελάχιστο χώρο και χωράει παντού! Από έναν ευρύχωρο κήπο έως ένα μικρό μπαλκονάκι, δίνει τη λύση και φέρνει τη φλόγα εκεί που μέχρι χτες μόνο ο δαπανηρός, μεγάλος και δύσχρηστος ξυλόφουρνος μπορούσε να φέρει και μάλιστα μόνο σε όσους διέθεταν τον ανάλογο χώρο.

Η φορητότητα τον κάνει να πηγαίνει όπου υπάρχει φιάλη υγραερίου, είτε αυτό είναι το εξοχικό ή το σπίτι του δύσπιστου φίλου που λατρεύει την πίτσα! Το άνοιγμά του είναι 33cm, πράγμα μου σημαίνει ότι κάνει λίγο πιο μικρές από τις πίτσες που έχουμε συνηθίσει, αλλά λόγω της θερμικής του ισχύος επανορθώνει ζητώντας λιγότερο χρόνο ανάμεσα στα ψησίματα. Γενικά όλα γίνονται πιο γρήγορα με τον Koda!

*H θήκη φύλαξης/μεταφοράς δεν περιλαμβάνεται.


Έχουμε χαρεί τόσο πολύ που έχουμε στα χέρια μας αυτό το εργαλείο, ώστε νιώσαμε πως θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα του MyPizza Project και να προστεθεί στη γκάμα μας των προϊόντων μας.

Αποκτώντας έναν Koda από το MyPizza Project, αποκτάτε εγγυημένα τη δυνατότητα να φτιάξετε τέλεια πίτσα καθώς, πέρα από τις συνταγές και τις τεχνικές, παρέχουμε:
  • Πλήρη after-sales τεχνική υποστήριξη (online & μέσω τηλεφώνου) για επιτύχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.
  • Exclusive πρόσβαση στο Deli Shop, όπου θα βρείτε δυσεύρετα υλικά για pizza όπως αλεύρι Caputo, τοματάκια San Marzano, πεπερόνι κ.α.
Ήρθε η ώρα η σπιτική σας πίτσα, να “βγει” από το σπίτι και να πάει σε άλλη διάσταση!

Δες τον φούρνο Ooni Koda!


Κοινοποιήστε αυτό το post